6. Alternatief
Het is me opgevallen dat steeds meer mensen “alternatief” zijn geworden, vooral qua uiterlijk. Ze willen niet zijn zoals de anderen, maar anders. Het is een trend om anders te zijn en niet meer “mainstream”. Dit is te zien qua klederdracht, steeds meer vintagestores worden bezocht. Ook heb ik dit gemerkt op social media, men heeft steeds meer commentaar op hetgeen wat nu “in” is. Ze willen niet meer meegaan met de grotere groepen, maar ze willen anders zijn. Voorbeeld: Eerst waren de originele Starter snapbacks nog hip om te hebben, maar nu ze opnieuw uitgebracht zijn en in de Frontrunner en de Britain te koop zijn willen velen ze niet meer hebben. Want iedereen heeft ze al!
Ik denk dat dit verbonden kan worden met de trend individualisering. Iedereen wilt op dit moment anders zijn en hier zou op moeten worden ingespeeld. Hier wordt gedeeltelijk al op ingespeeld door middel van co-creatie, maar ik vind dat dit wel beter kan. Het is mogelijk om zelf mee te beslissen in het product dat verkocht gaat worden, maar je blijft beperkt. Alleen uit de onderdelen die al gekozen zijn door het kan er een keuze gemaakt worden door de consument. En deze onderdelen blijven de dingen die het meest leuk worden gevonden. Hier zal de alternatieve groep niet op ingaan naar mijn mening.
7. Blogging
Ik zie het steeds vaker, door bekende mensen maar ook door mensen om me heen, er wordt steeds meer geblogged. Er wordt dan vaak over 1 soort onderwerp gesproken door een persoon of kleine groep beheerders van de blog. Zo zijn er vele fashionista’s die hun eigen “trendwatching” blog zijn begonnen en vele volgers hebben gekregen. Deze blogs hebben veel invloed op wat er gebeurt, indien deze natuurlijk heel veel volgens hebben. Zo is Nalden ook begonnen als een blog, die nu uitgegroeid is tot een professionele website waar men terecht kan om meer te weten over de nieuwste snufjes die er uit komen. Het is pas echt in geworden vanaf 2004, toen begonnen er politeke kanditdaten in Amerika (vooral) hierop hun mening te uiten over bepaalde zaken in de maatschappij. Sinds iedereen nu anders is, een eigen mening heeft en deze ook graag wilt uiten is dit dus heel populair geworden. Je kan op zo’n blog iemand zijn eigen mening en visie op bepaalde zaken volgen. En als je geluk hebt zullen vele mensen je volgen. Je moet uiteraard wel actueel blijven, want niet iedereen wilt je mening hebben over de zaken van vroeger. Maar van NU wat er nu gebeurt.
Ze worden vaak gebruikt door organisaties maar ook door individuen die hun eigen mening willen uiten. Tumblr is ook een site waar op geblogged kan worden, maar deze wordt steeds vaker alleen maar gebruikt om leuke plaatjes en foto’s op te posten. Er zijn nog genoeg bloggers die wel goed actief zijn op Tumblr, die een eigen verhaaltje vertellen en posts doen over recente dingen.
Ik vind dit een trend, omdat het veelvoudig gebruikt wordt nu. En ik denk dat er zeker wel toekomst in zit, zo zijn er veel mensen die hier hun mening in uiten en als zij veel volgers hebben kunnen zij zeker hun invloed uitoefen. Dit is ook een kans voor mensen in de politiek om hun mening te uiten over bepaalde zaken, maar dus ook voor de kleine consument om zijn/haar mening te geven. Wanneer er een blog tussen zit die veel volgers heeft, kan een bedrijf deze in de gaten houden. Vaak is de mening van de blogger belangrijk voor de volgers, dus hebben zij dus veel te zeggen.
8. Dubstep
Het is een genre in de muziek met veelal electronische geluiden dat in 2001 in Engeland is ontstaan. Het is uitgegroeid tot iets wat nu veel gebruikt wordt in liedjes, die niet alleen Dubstep bevatten. De jaren hiervoor was het vooral underground, maar al wel wereldwijd bekend. Alleen het werd nog niet op tv uitgezonden, in ieder geval niet in Nederland. Er werden al een aantal grote Dubstep feesten georganiseerd, maar ik merk dat het steeds meer mainstream wordt. Voorheen was een van de grotere Dubstep feesten georganiseerd door SUBWAY, genaamd SUBWAY XL. Dit was een van de meest bezochte dubstepfeesten, maar tegenwoordig zien we er steeds meer “kleinere” feesten waar Dubstep gedraaid wordt.
Het is een trend omdat het steeds meer in de muziekindustrie gebruikt wordt en nu ook veel gedraaid wordt op evenementen. Zo staat SKRILLEX op het programma van Lowlands en stond vorig jaar James Blake daar op het podium, beide maken een vorm van Dubstep. Voor mij was het echt duidelijk dat het steeds bekender werd, toen er een Dubstep feest georganiseerd werd in Hollywood Musical Hall. Ik denk dat dit pas het begin is en dat Dubstep nu veel vaker op feesten gedraaid zal worden en steeds meer in nummers verwerkt.
9. Samenwerking met bekende personen
Mensen kijken vaak op tegen iemand, ook al geeft men dit vaak niet toe, ze hebben een rolmodel. Of ze hier bewust van zijn of niet. Er wordt tegenwoordig vaak een samenwerking aangegaan met mensen die aanzien hebben. Deze helpen dan de producten ontwerpen, in hoop dat deze producten aanslaan. Ze zijn ook nog eens beperkt verkrijgbaar dus je moet er snel bij zijn, want op is op. Zo is de H&M een samenwerking aangegaan met verschillende ontwerpers, zoals Roberto Cavalli en Lanvin. Deze werden tegen een wat hogere prijs verkocht dan de normale prijzen die de collecties van H&M hebben. Ondanks de hogere prijs komen er vele mensen op af, zo stond er voor de Roberto Cavalli for H&M collectie een rij van zo’n 100 mensen bij de opening van de winkel. Zo maken ze dure designs toch betaalbaar. Zo zijn er nog een aantal te noemen; Beats by Gaga en Ikea en Keith Haring.
Ik denk dat het slim is om op deze manier nieuwe ontwerpen te krijgen voor de producten. Mensen vinden het leuk om te weten dat de ontwerpen gemaakt zijn door een bekend persoon waar ze zich mee associeren. Maar andersom wanneer je je niet verbonden voelt met deze persoon zal je waarschijnlijk ook niks kopen, tenzij het ontwerp uiteraard wel mooi is. Maar deze acties zijn maar tijdelijk, dus zal dit geen effect hebben op de normale verkoop van de normale collecties.
10. Interactieve reclame
Reclame waarbij de voorbijganger of de persoon die het ziet interactie heeft met de advertentie. Deze trend is naar mijn mening nog relatief klein maar kan zeker groeien.
Zo heb ik de trend waargenomen in de stad, bij een brillenwinkel. De advertentie was van Rayban. De voorbijganger die word geroepen door het bord dat er staat en als je kijkt zie je jezelf op het beeldscherm. Het is dan mogelijk om brillen te passen via het beeldscherm en kan je zien hoe het zal staan. Ook een goed voorbeeld hiervan is te zien bij dit filmpje : http://www.youtube.com/watch?v=lPyBMsjVG94 Dit is een interactieve reclame van Asics het merk renschoenen. En hier kunnen de voorbijgangers met een bekende sprinter mee rennen en hem als het waren dus uitdagen.
Het zal de consument beter bijblijven wanneer ze actief deelnemen aan de reclame. Het is eigenlijk wel een beleving te noemen. Dit zal men niet zo snel vergeten. Ik denk dat hier zeker een toekomst in zit in de reclame wereld. Men is het beu om normale reclames te zien en gebeld worden door een telemarketing bedrijf, of aangesproken te worden op straat. Dit is een goede oplossing om men bij de reclames te betrekken
11. Inspelen op actualiteit
Als laatste wil ik nog iets toevoegen wat naar mijn mening inspirerend en slim is. Ik heb dit laatst waargenomen toen de Elfstedentocht toch niet door ging. Verschillende bedrijven hebben hierop ingespeeld met hun reclame voor bepaalde producten. Hieronder zal ik een aantal voorbeelden geven.
Ik vind dit erg slim aangezien het vaak op het nieuws te zien was, is dit een slimme manier op in te spelen op actualiteit.